spitalele din Romania-continuare


 

“Maine ce-o mai fi?”

Ma intrebam retoric desigur. Imi faceam planul cum voi aborda noua echipa ( deci sefa , infirmiera , tipa cu botosii , eventual brancardierul – da, asta a fost macar cumsecade, lui nu i-am dat nimic desi ar fi meritat mai mult ca toate celelalte. Cand l-a scos din sala de operatie m-a tras pe hol si m-a lasat sa-l vad. “Stai aici si fa-te mica “, mi-a zis.M-am lipit de perete ca tapetu’ si in timp ce trecea pe langa mine mi-a soptit discret “ stai linistita ca e bine , il duc la 415 in fund dupa colt. Acolo sa-l cauti dupa ora trei” “sa nu te vada sora sefa ca e rea”

Bietul de el. Nu l-am mai prins , cand am revenit la trei deja pleca. Pana la urma tot amaratii sunt mai omenosi . Dar sa ma intorc la ale mele. Dupa inca o noapte de framantari , dupa ce lasasem instructiuni precise si fonduri suficiente “ vezi ca nu ma lasa sa intru decat dupa trei-patru dar eu vin de dimineata sa pazesc usa. Daca ai nevoie de ceva , trimite pe cineva sa-mi spuna” am reusit sa adorm spre dimineata. Pe la noua ma suna Madalin:

-Vezi ca nu mai sunt la reanimare , m-au mutat inapoi in salonul meu. Vino mai repede si nu uita sa-mi iei un leucoplast pentru pansament ca aici n-au.

Sar din pat , o iau p’a mica , pe Crina “ hai mami ca putem sa-l vedem pe tati fara probleme” Aveam masina in parcare , merg foarte rar la Bucuresti la Madalina( a mare) pentru ca de obicei vine ea acasa in weekend. Aveam de gand sa merg cu autobuzul , gasisem intamplator un traseu superscurt. Pai se putea sa mearga toate snur? M-a luat in primire un bagator de seama de la parter care mi-a zis sa nu mai las masina acolo ca locul ala e pentru salvare si gunoi ( care o fi ordinea prioritatilor nu stiu dar imi lasase acelasi mesaj scris cu marker negru pe geamul din stanga. Ce sa mai explic , ce sa mai caut alt loc de parcare , m-am urcat la volan si m-am avantat in trafic. Stiam eu ce stiam . Ora imposibila pentru Bucuresti. Soferi nervosi , permise luate la Pitesti , strazi in lucru ( ca doar fusesera proaspat asfaltate si se cereau gaurite din nou ) Dupa o ora ajung din Titan la Fundeni , gasesc o scurtatura si nu apuc sa las masina ca ma ia la intrebari un tip de la o firma de paza ( ca d’astia avem , slava Domnului , destui , sa nu plece careva cu ceva-cu ce dracu?-din spital.

-Cu ce va pot ajuta doamna?

“Ce dragut !”,imi zic si raspund:

–Cu ce doriti sa ma ajutati?

-Pai trebuie sa-mi platiti parcarea. “Ha, sa ma ajuti sa-mi golesc buzunarele , sa ma scapi de maruntis “ Frumos , nu mai comentez , iau o gura din prajitura matusa-mii – prajitura “taci-si-nghite”-, platesc , fara bon bineinteles. Intru increzatoare in spital – azi va fi mai bine- urc treptele cate doua chiar daca tutunul isi spune cuvantul – mai usor nebuno , nu vezi ca nu mai poti- deschid usa zambitoare :

-Ce faci mai taticule ?Cum te simti , esti bine?

-Bine pe dracu , nu ma vezi cum sunt? Scap de una dau de alta. Doamne Dumnezeule , unde-am ajuns…

Ma uit mai bine , e transpirat , congestionat , are ochii rosii de zici c-a sudat toata noaptea si abia vorbeste.

-Nu mai pot , n-am inchis un ochi toata noaptea , ca la sapte s-a schimbat tura si mi-au luat alea si cearsaful de pe cap , au pornit si aerul conditionat la maximum si uite-ma cum sunt. Am febra , ma doare capul , am tusit de m-am rupt, mi-au scos sonda de ziceai ca-mi scot si matele – pe dracu sonda ca nici nu ajunsese in stomac – tampitele cand au bagat-o s-a indoit asa ca m-au chinuit degeaba cu ea 24 de ore.

Am incremenit.Febra , tuse , exact ce ne trebuia ca sa fie treaba oabla.

-Ma duc sa chem o asistenta sa-ti ia temperatura , sa-ti dea ceva,zic eu crezand ca se rezolva ca si cu o zi in urma

-Te duci degeaba ca n-au.

-Eee , nu!Ba ma duc !

-Facem pariu , ia o suta si vezi ce se intampla!

Si ma duc , mieroasa si umila cum ii sade bine unui apartinator cu bun simt , strecor suta , (ma ajuta si ea , adica se intoarce cu buzunarul spre mine sa nu ma intind prea tare)

-Fiti draguta , imi puteti da si mie un termometru?

Ma asculta calma si intelegatoare pana la capat cum ii explic de-a-fir-a-par toata tarasenia cu aerul si fraerul si-mi toarna sec la final:

-N-avem!

-Stati ca nu inteleg. Vreti sa spuneti ca nu aveti acum sau…

-Nu, ma interupe ea , nu avem termometre. Nu va pot da nici acum nici mai tarziu pentru ca nu avem.

-Bine, zic eu , dar cum e posibil , spital fara termometru , e un lucru elementar. Cum se ia temperatura aici , cu palma , cu dosul palmei , ma scuzati ca sunt poate nesimtita dar nu pot sa cred.

-Ba sa credeti , imi spune ea , nu avem nimic , nici medicamente , nici termometre , nici ser , nu avem nimic.Hai sa vedem ce-i cu domnul.

Incep sa le inteleg iritarea , sa spui zilnic aceeasi placa la nesfarsit “n-avem , n-avem “ deja devine frustrant.

Ii pune mana pe frunte

– Da , zice , are putina febra , trebuie sa-i luati ceva pentru febra. Niste fiole de algocalmin , gasiti la farmacie peste drum.

Gasesc algocalmin , iau trei fiole (iarasi cifra trei) si intreb:

-Termometre aveti?

-Sigur ca da , digitale , 10 lei sau 20 . De care sa va dau?

-Clasice nu aveti?

-Nu mai exista asa ceva. Nu se mai comercializeaza. Doar digitale , au baterie , sunt bune. Bateria e aici , incapsulata , ca sa-l porniti apasati in capatul asta. Dupa masurare sa-l opriti ca se consuma bateria.

-Bun , dar bateria se schimba, nu?

Doamne ce prosta pot fi , ce intrebari pot sa pun.

Farmacista se uita la mine ca la picata din luna :

-Ei doamna , la banii astia mai vreti sa se schimbe si bateria? Cand se termina luati altul! Deci , de care va dau , de 10 sau de 20?

-In conditiile astea , dati-mi unul de 10.

Platesc , ma intorc , ajung inapoi. Gata , am luat si termometru.

Masuram , dupa ce citim instructiunile de folosire insirate in mai multe limbi pe vreo doua A5-uri.

38 cu 7 in crestere.

-Da ,zice madam asistenta. Are febra.

Ii face in sfarsit minunata injectie si slava Domnului ca au branule ca altfel trebuia sa iau si seringi.

Mai stam , mai povestim , se mai destinde atmosfera , vine doctorul , ( nu cel care-l operase ci un rezident , practicant , student sau dracu stie ce era)

-Cum va simtiti , probleme ?

-Pai stiti , am putina febra.38 si ceva ..

-Daaaa? Aveti febra , dar de unde stiti? V-ati luat temperatura recent?

-Da , acum zece minute.

-Pai cu ce v-ati luat-o? Aveti termometru?

-Da.

-De unde aveti termometru? Ca aici termometrele sunt o adevarata problema.

-De la farmacie . Am cumparat si d-asta. Il dau si cu imprumut. 5 lei masuratoarea.

-Mda, glumiti!

-Da glumesc, dar am febra.

-Pai nu ebine. Trebuie niste antibiotic . O sa va dau o reteta. Le gasiti la farmacia de peste drum.

Si ce sa mai spun , iau noua reteta , iar ma duc , iar cumpar ,inca 50 de lei (noi bineinteles) iar ma intorc si tot asa.

Si stau ca o provinciala inca sanatoasa ( si la trup si la minte dar nu garantez pentru cat timp) si ma gandesc “Dar aia saracii care n-au nici apartinator si nici niste banisori acolo pentru cazuri extreme , cum se descurca?Cum rezista , cum se vindeca ? Cum se trateaza oamenii normali , care luna de luna cotizeaza nenorocitele alea de contributii , CAS , CASS , sanatate , somaj , pensie si ce dracu ii mai cere statul asta nenorocit si angajatului si angajatorului– statu-palma-barba-boc?”

Acu’ pricepeti de ce lumea sus pusa isi face interventiile in Austria si nu in Romania. Pentru ca aici ordinea de zi este “N-avem.” Pentru ca aici drepturile elementare ale omului sunt incalcate cu nonsalanta – ce nonsalanta – nesimtire porceasca (da’ de ce sa jignesc bietele animale), zi de zi si ceas de ceas.

Aici n-avem drepturi , salarii , servicii , in schimb avem ministrese blonde , avem fonduri europene pentru portale mediatice, avem bani pentru sali de sport ( nu pentru bietii copii care trebuie sa creasca frumos si sanatos ) care pot fi inchiriate pentru nunti , botezuri , saloane de masaj(poate si erotic), restaurante si alte alea.Scolile se darama in capul copiilor , satele sunt luate de ape ( de ce nu va faceti asigurari , de ce v-ati facut casa pe malu’apei), spitalele au devenit targuri , profesorii isi completeaza si ei veniturile cum pot ( traiasca meditatia , copiii tampiti si parintii potenti), centimetrul de autostrada face la noi cat la altii autostrada toata. Vorba cuiva , nu suntem in stare nici sa zugravim ce s-a construit candva.Pentru ca avem libertate dom’le. Atata cinism , atata cruzime , atata nesimtire. Uite cine vorbeste de pensii nesimtite.

Pentru ca avem un prim ministru superdotat , stie si sa dea cu coasa – asta-i place cel mai mult ,sa taie – stie si sa dea cu biciul – vezi ministrii care mai “dau din casa” pe la cate-o emisiune- si mai ales avem un presedinte care stie sa conduca foooarte bine afacerile tarii – are un talent deosebit in a face slalom printre probleme , uite marirea nu e marirea, uite taxa nu e taxa, uite TVA-ul nu e TVA-ul , uite transa nu e transa …

Ce ne faceam daca eram pensionari?Sau someri , sau mai rau , asistati social , sau si mai rau, nici macar atat. Oameni care au muncit o viata si nu mai au nimic, decat …

Mai bine ma opresc aici. Deja ma doare capul si algocalminul s-a scumpit.Azi nu mai are febra si poate vine acasa curand. Acolo oricum n-au nimic.

Autor: irenadaiana

localitate :Giurgiu pasiuni : desen , fotografie , gradinarit , decoratiuni interioare , bricolaj , impletituri din sfoara , croitorie , goblen , poezie , in general tot ce-ti umple sufletul de frumusete

2 gânduri despre „spitalele din Romania-continuare”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

bornthisway13blog.wordpress.com/

No dream is too big and no dreamer is too small.

My work...

...my visions, dreams and mystical thouhgts

Horticultorul.ro

Site de horticultura

Casa mea frumoasă

Idei ieftine pentru decorarea casei

Studiodax's Blog

Welcome to my corner...

Shibori Girl

....practicing the fine art of shibori

Adela Pârvu - Interior design blogger

O viaţă avem? Colorată să fie!

Daiana's Blog

pentru timp liber si nu numai

De-ale Irinei

Eu, aici, acum, altfel

Tu1074's Blog

Tu sunt eu... - IDEALURILE SUNT CA STELELE: S-AR PUTEA SĂ NU LE ATINGEM, DAR NE POT CĂLĂUZI ÎN VIAȚĂ. – NECUNOSCUT

The Hummingbirdpost's Blog

Hummingbird garden

Handmade Ancasiada

Ornamente handmade, home deco, DIY, tutoriale, bijuterii, cadouri personalizate

De la mine din ogradă

Ceea ce faci ...te face!

Viata la tara

Un blog despre gaini,catei si plante de toate felurile

Greenzonelife

Mini-ferma noastra urbana

Ursu Florin's Blog

Viata la tara

blue cafe

Don't worry about knowing a lot , you know what is useful , and that's what counts :)

VatiClanul Papal

Nu lua viata-n serios, oricum nu vei iesi viu din ea!

Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri

Elena Niculescu

Export & Import Business Consultant, Online Communication Specialist

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Gradina visata

Blog de gradinar amator.

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Minunile din gradina mea

Despre familia mea,copiii mei,gradina mea.......despre ceea ce ma face fericita

Toantele nu merg in rai

"Simt enorm si vad monstruos" - I.L. Caragiale

Ioniboni's Blog

Just another blog ciudat

Arta vie - Arta foto

Blog de fotografie foto informatii curs foto online

AMELIE ART GALLERY

bijuterii artistice cu pietre semipretioase

pur si simplu gradini

Un blog despre gradini in general si gradina mea in special.

DIYro: Fă-o chiar tu!

DIY în limba română

Adrian Melicovici-scriitor

Autor distins cu premiul revistei Itaca-Dublin, pentru "Cartea anului 2015"

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Balaura si gradina sa mai mult sau mai putin fermecata

blog de gradinar incepator, dar indarjit