Bucatarie pentru fetele mele si altele ca ele


 

Nu , nu e mobila. Deschid astazi o categorie noua , pentru fetele mele (si altele ca ele) care nu mai sunt acasa si care trebuie sa-si pregateasca singure mancarea. Si pentru ca e mai scump sa vorbesti la telefon si nici nu poti ilustra ce ai de facut am gasit ca postarea pe blog e cea mai la indemana solutie. Oricum sezonul de gradinarit e departe , de constructii la fel , de alte proiecte prin casa nu m-am apucat inca , asadar…

La bucatarie cu mine! Si  am facut macaroane cu branza. Reteta simpla veti spune cei cunoscatori dar pentru ceilalti…Nu e ceva special ci doar reteta pe care o stiu de la mama mea si , fara sa ma laud , va spun ca e cea mai buna ( sau macar mie imi place cel mai mult).

Am chiar si o tava mica la fel ca ea – dimensiunile unui A4 ceva mai maricel. Din pacate unele ingrediente pe care le folosea ea sunt foarte dificil de procurat aici dar suplinesc cu succes cu ce gasesc pe piata. Si unul din aceste ingrediente era branza de oaie , sarata , luata direct de la stana toamna si pusa la saramura. Era o vreme cand aduceam de acasa cate-o bucata si mai ramanea prin frigider cate-o farama , se usca de parca era sapun de rufe dar era ideala pentru macaroane. Bineinteles ca pe langa branza mama folosea „oua de taran” dupa cum ne placea noua sa facem haz , deci oua din curtea proprie , mari , proaspete si galbene ca floarea soarelui. Dar sa revenim…

Imi place la nebunie combinatia de dulce cu sarat si aromat din belsug.  Bucataria se umple de un miros amestecat , bogat si apetisant si veti vedea imediat ca nu mint.

Dar nu uitati sa preincalziti cuptorul. Porniti-l si pana terminati preparativele va fi numai bun de incins. Eu am un cuptor electric acum (l-am pus la 200 grade ) – pentru cuptoare cu gaz , dati drumul la foc mare.

Deci pentru tava cu pricina

tava unsa cu unt (si foarte putin tapetata cu un praf de faina doar pe fund)

aveti nevoie de urmatoarele :

O jumatate de pachet de macaroane pe care le puneti la fiert in apa clocotita. Puteti pica si putin ulei pentru a nu se lipi intre ele. Aveti grija totusi sa mai mestecati din cand in cand sa nu vi se prinda de fundul vasului.

eu le-am fiert intr-o cratita.

Le-am fiert bine (nu respect intotdeauna indicatiile de pe ambalaj pentru ca nu-mi plac macaroanele nefierte. Veti sti ca sunt gata pentru ca se vor umfla si daca incercati una se va taia usor cu furculita. 🙂

Branza – a gasit Madalin o branza de oaie la piata , nu e nici pe departe ca cea de acasa dar macar era destul de tare cat sa nu se lipeasca de razatoare.

va puteti ghida dupa dimensiunile farfuriei care este o farfurie intinsa , mica (nu de desert totusi)

O bucata cam cat trei pachete de unt (aici cantitatile pot diferi in functie de gustul fiecaruia).

Branza se rade pe razatoarea mare.

  Eu am o razatoare „veche , antica si de demult” ramasa de la bunica mea. Desi are cred ca peste douazeci de ani , nu ma indur sa renunt la ea pentru ca rade excelent , mai bine decat multe altele cu fason de pe piata. 🙂

Oua – am pus trei initial dar pentru ca erau cam mici am mai pus unul (daca aveti d’alea de gaini nestresate e perfect 🙂 ).

 

ale mele sunt din comert dar promit ca la primavara imi iau niste gaini.

 

Bateti ouale spuma

batute bine ca sa iasa amestecul pufos

cu o jumatate de cana de zahar (eu am pus nitel mai mult pentru ca-mi place f dulce),

zahar tos

 adaugati un plic de zahar vanilinat

puteti pune chiar doua

si coaja de la o lamaie

ah, ce frumos miroase!

(data pe razatoarea mica , nu pe cea de parmezan ca nu mai scoateti nimic din ea).

Cred ca macaroanele au fiert destul deci le strecurati  si le treceti printr-un jet de apa rece. astfel vor ramane intregi si nu se vor lipi intre ele. Dupa ce s-au scurs bine le amestecati cu branza rasa. Daca vi se pare ca e prea putina branza , mai radeti putina. 🙂

macaroanele limpezite si scurse bine se amesteca cu branza rasa

Amestecul trebuie sa fie omogen ca aspect. Prefer varianta asta decat sa amestec branza cu ouale pentru ca se omogenizeaza mai bine. Optional puteti adauga amestecului  stafide dupa gust – o aroma in plus in acord cu celelalte.

Amestecati apoi macaroanele cu aproximativ trei sferturi din cantitatea de oua batute. Umblati usurel sa nu le sfaramati , sunt totusi macaroane cu branza nu crema . 🙂 Rasturnati amestecul in tava pregatita si nivelati.

puteti folosi si o cratita - daca aveti o tava mai mare dublati cantitatile -

La final turnati peste macaroane ouale batute ramase , scuturati putin sa se aseze si bagati tava la cuptor.

Coacerea se face mai intai la foc mare cam 20 de minute apoi poate fi redus. Veti sti ca e gata cand se rumeneste frumos si o puteti incerca la modul clasic cu un pai sau cu o scobitoare. Rad in barba pentru ca mamaie rupea un pai dintr-o maturica (special luata pentru asta) iar eu am un suport de vase chinezesc din bambus din care tot trag de fiecare data cate o aschie. Acu’ a ramas jumate saracu’.

Ei si cat va povesteam eu si asteptam sa se racoreasca putin macaroanele mele ,

Vorba lui Mami , cine-i prost , nu mai apuca!

surpriza…. In loc de o tava frumoasa cu care sa ma laud si s-o pozez …. 🙂 🙂 🙂

Mi-a ramas tava jumate

Daca ma mai gandeam mult ramaneam fara produsul final. Dar pentru ca sunt o Lady , mananc putin si delicat cu un praf de zahar pudra.

POFTA BUNA !
Anunțuri

8 gânduri despre „Bucatarie pentru fetele mele si altele ca ele

  1. ha ha ha, GENIAL! ce n-as da sa aiba si mama mea calculator si net si sa se priceapa la poze si postari ca tine … dar nu-i cum, de la o varsta nu te mai deprinzi cu tehnologia.
    in tot cazul, mi se pare o idee extraordinara sa postezi d-ale bucatariei pt fetele tale, felicitari!

    1. mersi Cristina. Din cele doua fete ale mele doar una are inclinatii catre bucatarie – cea mica , Crina. Si ma tot omora cu telefoanele „cum se face aia ? „, „si pe urma ce mai pun” si tot asa… Mi se duceau dracu toate minutele. Asa ca varianta asta e mai buna decat orice. 🙂

  2. of, sis, buna ideea ta cu initierea in bucatarie, asa pofta mi-ai facut… mai ales ca ieri am fost la curtea de arges si am luat de acolo din piata o branza de oaie tareee…
    si suntem dupa sarbatori, si numaram caloriile zilnice, asa se intampla de la o varsta…

    1. ce calorii fata mea ca ieri cand am ajuns acasa tava eraa goala goluta , nud , pornografie curata. Tot ce-am apucat din ea a fost bucatica aia fotografiata . 🙂 🙂 🙂

      Ce bine de tine ca ai unde sa mai gasesti branza buna… Pe-aici astia nu fac decat telemea , moale , flescaita si cu nitel luata din loc. Rar de tot gasesc ceva bun cu adevarat. Imi amintesc , acasa mancam iarna cu ceapa rosie zdrobita si frecata cu sare , mancam slanina afumata , aveam toba afumata pana primavara (o tinea mamaie in pod infasurata in hartie de sac atarnata de grinda si scotea cate-o felie la zile mari ). Eh , ce vremuri… Copiii din ziua de azi pierd multe bucurii. Si nu doar gastronomice….

      1. la noi, fiind mai aproape de munte, se mai gasesc minuni (sunca si carne afumata, branza de oaie, branza in cosulet, cascaval), dar la curtea de arges si campulung, in pietele centrale, e de-a dreptul festin: siropuri, dulceturi, unt, carne de la garnita, carnati, jumari.
        in plus, cam la 2 luni pe-aici mai cresc ceva targuri „bio”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s