IMGP4892

gogosi – pentru fetele mele si altele ca ele


stiu ca nu-i mare lucru dar uite ca eu nu m-am incumetat niciodata sa fac gogosi. Am avut mereu o retinere , parca n-am avut incredere in reteta din cartea de bucate , mi-a fost tarsa sa nu arunc vreun kil de aluat bun de nimic. Dar tare-as fi mancat niste gogosi calde , furioase , simple sau umplute cu diverse cum facea mamaie odata de mult. Poate pentru ca eram prea mica atunci ca sa tin minte ingredientele si cantitatile , poate pentru ca la gogosi nu o ajutam cum faceam la cozonaci… cine mai stie ; cert e ca acum am prins-o pe Pusi pe la noi si nu-i mai dam drumul sa plece acasa cel putin o saptamana. Vine destul de rar si cand vine compensam lungile perioade de lipsa.

Deci , aseara ne-am apucat de gogosi , asa cum numai ea stie sa faca si de data asta n-am mai ratat ocazia , nici nu m-am culcat pe urechea „las’ ca-i simplu si-o nimeresc eu” si-n concluzie m-am pus pe fotografiat totul pas cu pas. Bine ca mi-a ramas aparatul setat cu data si ora ca veti sti si cat a framantat si cat s-a lasat coca la crescut , ma rog , toate amanuntele. Atat ca tocmai terminasem lapte dar nu-i nimic , la reteta asta merge de minune si cu apa.

N-am facut prea mult aluat dar gogosi au iesit o gramada.

Sa incepem :

am cernut intr-un lighenas  o juma de kil de faina

Image

aveam un cub de drojdie , 3 oua (drojdia era pentru un kil de faina deci am pus doar jumate – gasiti si cuburi mai mici exact pentru o juma’ de kil sau daca aveti pachet mare faceti un cocolos mare cat o nuca – nuca trebuie sa stiti cat e de mare, nu?🙂 )

Image

in lipsa laptelui puteti folosi apa (calduta ) cam o cana pentru aluat si o cescuta pentru a dizolva drojdia. ( Aveti grija ca laptele sau apa sa nu fie firbinti.)Image

se bat cele trei oua intregi , nu prea tare , doar cat sa le spargeti bine.Image

se toarna peste faina in care in prealabil ati pus vanile , rom (o fiola am flosit noi) , coaja rasa de lamaie si de portocala

ImageImage

drojdia am dizolvat-o intr-o cescuta de apa Image

Image

intr-o cana de apa (sau lapte) calduta dizolvati 2 linguri de zahar (daca vreti aluatul mai dulce puteti pune trei sau patru cel mult)Image

Image

se toarna peste faina

Image

Image

se amesteca putin cu lingura apoi se adauga si drojdia dizolvataImageImage

pe parcurs mai puteti adauga pana la 200 g de faina (functie si de consistenta aluatului care nu trebuie sa fie prea flescait.🙂

ImageImage

dupa ce s-au omogenizat ingredientele , puteti incepe framantatul cu mana si iata ilustrarea perfectaImageImageImage

in timp ce framantati adaugati si cate un pumn de ulei si iar framantati aducand aluatul dinspre margini spre interior , il impachetati ca sa se incorporeze uleiul si aluatul sa nu mai fie lipicios.

ImageImageImageImage

repetati operatiunea cam de trei ori si veti observa ca la final aluatul se va desprinde usor de pe vasImageImage

cand ati terminat , presarati putina faina , acoperiti vasul si-l puneti la un loc caldut pana-si dubleaza volumul (asta insemnand cam juma de ora.)

de-aici restul vine de la sine

Image

intindeti foi pe masa/planseta  presarata cu faina ( groase de pana intr-un centimetru )Image

taiati gogosile cu un pahar sau cu o rola pentru aluaturi

ImageImageImageImageImageImage

puneti uleiul la incins si pana se incinge gogosile se mai lasa sa creasca un pic ( o sa vedeti ca se umfla imediat) si apoi incepeti operatiuneaImageImageImageImage

le lasati sa se scurga putin pe un servetel , le mutati pe platouri  si le pudrati sau nu cu zahar si vanilieImage

Image

Image

Image

Si uite-asa , pana sa ma trezesc eu sa fac si poze, juma’ de platou aproape s-a dus.

pofta buna si voua!

10 thoughts on “gogosi – pentru fetele mele si altele ca ele

  1. Multumesc pentru idee, mai aveam drojdie de la Craciun. Stiu niste baieti care vor fi fericiti😀.
    Daca te grabesti si n-ai o ora la dispozitie, poti sa faci si gogosi cu iaurt. Reteta e usor de tinut minte : un ou, o canita cu iaurt, una la fel cu faina, praf de copt (in loc de drojdie) si arome.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s